Gitaarles – 23 Tips Om Goed Van Start Te Gaan
Gitaarles inspireert en motiveert. Maar waar moet je opletten, wanneer kun je starten en hoe ga je gelijk goed van start? Het zijn allemaal vragen waar je in dit artikel antwoord op krijgt. Speciaal voor jou hebben we alles op een rijtje gezet om een zo helder mogelijk beeld te scheppen wat je kan verwachten als je gitaarlessen gaat nemen.
Dit geldt voor zowel kinderen die net starten, volwassenen die al jaren spelen en toch weer een stapje verder willen komen of als je juist op latere leeftijd nog wilt starten met gitaarspelen.
Tip #1
Op elke leeftijd kun je starten met gitaarles, maar wij raden wel aan om met kinderen niet te vroeg te starten.
Soms zie je weleens een aanbod voorbij komen met gitaarles vanaf 2 of 3 jaar. Wij raden dat eigenlijk af, laat kinderen eerst gewoon lekker spelen en muziek is overal dus kinderen pikken overal muziek vandaan en ontwikkelen zo ook op een natuurlijke wijze hun muzikaliteit.
Tip #2
Welke leeftijd is dan wel geschikt? Onze aanbeveling is te starten vanaf ca. 6 á 7 jaar.
Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen en kinderen kunnen ook vanaf 4 of 5 jaar, ieder mens is uniek en er zijn zeker kinderen die al op deze leeftijd kunnen starten. Vraag wel altijd eerlijk advies van de docent, want als je te vroeg start kun je het ook verpesten voor een kind.
Tip #3
Als je start met gitaarles is dit vaak in de vorm van privéles.
Je wilt ook een goede met je docent. Om tot een goede keuze te komen kun je ook altijd een proefles doen. Dit is vrijblijvend en zo kun je eerst even sfeer proeven.
Tip #4
Als ouder is het altijd lastig om een goede keuze te maken qua activiteit voor uw kind.
Bij de keuze voor gitaarles kan het zijn dat u zelf of partner nog nooit iets gedaan heeft met muziekles. Je hebt er dan ook geen beeld bij hoe het in zijn werk gaat. Maar wees gerust het is allemaal niet zo’n heel probleem als je zelf nooit een instrument hebt bespeelt.
De docent geeft je vaak tips om je kind goed te ondersteunen thuis bij het oefenen en je kan natuurlijk ook altijd een les bijwonen en met je vragen terecht bij de docent.
En wie weet raak je wel geïnspireerd en ga jezelf ook gitaarspelen.
Tip #5
Zoek altijd een goed geschoolde gitaardocent voor je kind.
Vooral bij de eerste ervaring met muziekles is het belangrijkst voor kinderen. Als gitaardocent kun je het maar een keer goed doen. Vooral als kinderen interesse hebben in muziek dan is het van groot belang dat ze door goed geschoolde docenten begeleid worden. Als de klik goed is en jouw kind na een proefles vrolijk de les verlaat dan is dat uiteraard een heel goed teken! Tip #6
Er zijn verschillende lesvormen voor muziekles bij alle muziekscholen overleg altijd met de docent wat het beste past en werkt voor uw kind.
Een aantal muziekscholen werkt met groepslessen, wij adviseren vaak bij de instrumentale muzieklessen om privéles of duoles te volgen. Voor kinderen t/m 9 jaar kan het ook goed werken om bijvoorbeeld privéles te volgen van 20 minuten les. Voor wat oudere kinderen kan 30 of 40 minuten individueel les goed werken. Maar zoals al gezegd laat u altijd goed adviseren door de docent.
Tip #7
Laat je niets wijs maken en je kan wel degelijk ook op latere leeftijd gewoon starten met gitaarles.
Gemiddeld worden we zo’n 85 jaar dus ook als je 60 bent kun je nog minstens 25 jaar gitaar spelen als leuke hobby en ontspanning aan je leven toevoegen.
Het is cliché maar je bent echt nooit te oud om te leren!
Heb je zelf nog geen gitaar om mee te starten dan adviseren we je om op deze site een geschikte Spaanse gitaar met nylonsnaren te zoeken.
Tip#8 Oefenen is natuurlijk een must om je te ontwikkelen in je skills op de gitaar. Zelf geef ik altijd mee aan mijn leerlingen dat ze ca. 10 minuten per dag moeten ‘spelen’ op hun gitaar.
Als je dit toepast in de praktijk dan zul je merken dat je al snel grote stappen kan maken in de beheersing van je instrument.
Tip#9 Er zijn veel gitaren op de markt maar op wat voor soort gitaar start je als je gaat lessen? Hier zijn ook weer veel verhalen over te vinden op internet. Ik zou zelf het volgende adviseren; bij kids tussen de 6-10 jaar starten met een Spaanse of Klassieke gitaar (nylon snaren). Zelf zou ik eigenlijk iedereen adviseren om met een klassieke gitaar te starten, maar dat is ook een stukje persoonlijke smaak :-).
Bij wat oudere kinderen en volwassenen kun je de keuze ook al wel laten afhangen van de stijl muziek waar de interesse naar uitgaat. Zo kun je ook op een akoestische (staalsnarige gitaar) of elektrische gitaar van start gaan. Kijk ook altijd wat goed voelt voor je zelf en wat qua houding goed werkt.
Tip#10
Het verhaal dat je ‘altijd’ eerst op een akoestische gitaar moet starten is een fabeltje, je kan ook namelijk direct op een elektrische gitaar starten. Voor kinderen geldt dit ook, laat je wel altijd adviseren door een ervaren docent. En doe anders eerst een keer een proefles waarbij je beide instrumenten kunt proberen.
Tip#11 Welke lesvorm kies je? Er zijn natuurlijk diverse vormen waarin je je gitaarles kan gieten. Je kan privéles volgen, duoles of zelfs in grotere groepen een cursus volgen. Groepsles is vaak wat voordeliger, maar bij privéles heb je net weer meer persoonlijke aandacht. Als je echt goed van start wilt gaan zou ik privéles adviseren. Iedereen is gewoon anders en heeft ook weer andere wensen, bij privéles kan de docent gewoon maatwerk leveren.
Tip#12 Als je kind gitaarles volgt, welke rol neem je dan in als ouder? Muziekles is een creatief proces en kinderen ontwikkelen zich het beste in een vrije omgeving. Iedere ouder heeft natuurlijk de neiging om zijn/haar kind aan te moedigen
Tip#13 Privé gitaarlessen zijn in deze tijd eigenlijk een uniek momentje voor kinderen. Vaak zijn alle activiteiten die kinderen doen in groepsverband (BSO, school, Hockey, Voetbal etc.). Dus gun je kind of jezelf dit persoonlijke momentje.
Tip#14 Lesvoorwaarden bekijk deze altijd goed, bij sommige muziekscholen zit je gelijk aan een heel jaar vast maar bij de meeste kun je ook eerst een proefperiode doen. Bij Muziekschool Amersfoort kun je bijvoorbeeld een introductiecursus doen van 8 lessen. Bij onze online lessen is de opzegtermijn een maand.
Tip#15 Check ook altijd even de opzegtermijn van de lessen, vooral bij kinderen weet je natuurlijk niet hoe het loopt, al is het natuurlijk ook goed om door te zetten. Ontwikkeling van kinderen gaat altijd met ups en downs. Soms kan de inspiratie even weg zijn als er bijvoorbeeld een nieuwe techniek aangeleerd wordt.
Tip#16 Met plectrum spelen of met je vingers? Deze vraag krijgen wij heel vaak en het antwoord is eigenlijk simpel. Dit hangt ook weer af van op welke gitaar je speelt. Bij akoestisch en elektrisch speel je vaak gelijk met plectrum en met een Spaanse/Klassieke gitaar speel je meer met je vingers.
Tip#17 Lesboeken moet ik gelijk een stapel lesboeken aanschaffen? Dit is afhankelijk van je docent, vaak beginnen wij eerst met de basis en hoef je niet gelijk een boek of methode aan te schaffen. Wij ontwikkelen zelf met onze muziekschool ook eigen gitaarboekjes, de welbekende speelmappen.
Tip#18 Gitaartabs kunnen je helpen om sneller resultaat te boeken bij het spelen van je favoriete nummers. Als je echt vanuit het notenschrift start is je traject wat langer. Bij populaire muziek kunnen gitaartabs je snel op weg helpen. Bij Klassieke muziek zul je echt noten moeten leren om de stukken onder de knie te krijgen.
Tip#19 Eerst noten leren lezen? Met kinderen doen wij dit wel gelijk omdat dit ook goed is voor de ontwikkeling van kinderen. Bij volwassenen laten we dit meer aan de leerling zelf over, omdat volwassenen en tieners vaak sneller resultaat willen en aan willen sluiten bij hun eigen muzikale interesse.
Tip#20 Gitaarles bij jou in de buurt is natuurlijk altijd handig. Bij onze muziekschool verzorgen we in Amersfoort in verschillende wijken muziekles, zodat we altijd bij jou in de buurt zitten. Als je in Amersfoort woont kun je op onze site kijken voor een geschikte locatie.
Tip#21 Als je start met gitaarles is het ook handig om een goed gereedschapskistje aan accessoires te hebben Wat handig is zijn o.a. plectrums, voetenbank, stevig draagtas, tuner, lessenaar en capo.
Tip#22 Capo is de maestro van de vereenvoudiging. Een capo is een soort klem en hiermee kun je snel switchen van toonsoort. Vooral als je veel met akkoorden gaat spelen is het een must om deze in je bezit te hebben, want je kan dan heel snel veel bekende hits spelen! Let wel op dat je een capo aanschaft voor de juiste gitaar er zit een verschil in capo’s voor klassieke en elektrisch/western gitaren.
Tip#23 Welk tijdsvak heb ik nodig om een leuk liedje te spelen? Dit is natuurlijk per persoon verschillend het kan zijn dat je al wat ervaring hebt en dan kun je al heel snel stappen maken. Ook als je net begint zul je merken dat je al binnen een paar lessen wat populaire liedjes kan spelen. Oefen baart natuurlijk wel kunst, dus je zal er wel wat voor moeten doen.
Geef een reactie